2015-05-20 11:37:50• hírek • MTI, szatmar.ro

Boggie és a Voltaj is ott lesz a dalfesztivál döntőjében

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál fináléját szombaton tartják Bécsben.

A keddi elődöntőben léptek a Wiener Stadthalle tízezres közönsége elé az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői közül tizenhatan. Közülük a tíz továbbjutót úgy választották ki, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Spanyolország, Ausztria, Franciaország és Ausztrália részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még hétfőn este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A Wars For Nothing című háborúellenes dallal nagy sikert aratott a magyarországot képviselő Boggie, így simán továbbjutott a döntőbe.

Szintén bekerült a fináléba az öt kontinens örmény gyökerű énekeseiből álló Genealogy, a belga Loic Nottet, a görög Maria-Elena Kirjaku, az észt Elina Born és Stig Rasta, a szerb díva, Bojana Stamenov, az orosz Polina Gagarina, az albán Elhaida Dani, a román csapat, a Voltaj, amely a vendégmunkások gyerekeire hívta fel a figyelmet, valamint a 20 éves grúz énekesnő, Nina Sublatti.

Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 40 ország képviselői vesznek részt Bécsben; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Koppenhágában egy osztrák énekes, Conchita Wurst nyert Rise Like A Phoenix című dalával. Ő a keddi elődöntő megnyitóján újra előadta a számot és házigazdaként is feltűnt.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion. Az idén Building Bridges (Hidakat építünk) szlogennel zajló dalfesztivál második elődöntőjét csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik, a Duna Televízió mindkettőt élőben közvetíti 22 órától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: